Tips

Youtube

 • Via deze link op youtube vind je de door mij ingesproken begeleide meditaties:

Begeleide meditaties ingesproken door Juul

 • We hebben niet door welke pijn we onszelf aandoen. Met mindfulness brengen we aandacht en bewustzijn naar onszelf en onze ervaringen. We moeten eerst doorhebben dat we lijden en onszelf pijn aandoen, voordat we onszelf compassie kunnen geven en onszelf met mildheid kunnen benaderen. We hebben vaak niet eens door dat we in de rol van zelfkritiek zitten en dat we onszelf hiermee identificeren. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat zelfcompassie verbonden is met geestelijk welzijn. Compassie leidt tot minder depressie, minder angst, minder stress, minder perfectionisme. Het is positief gelinkt aan geluk, levensvreugde, grotere motivatie, zelfverantwoordelijkheid, het maken van gezondere keuzes op het gebied van levenstijl. En het is ook positief gelinkt aan een samenhorigheidsgevoel en een gevoel van verbinding met anderen. Het leidt tot meer zelfwaardering. Je bent een mens en je bent het waard om van te houden. Kristin Neff in deze TEDTalk: When I am open-hearted to myself, I can be open-hearted to others. 

TEDTalk Kristin Neff over Compassie

 • In dit filmpje van 1 minuut wordt heel helder uitgelegd waarom je je niet druk hoeft te maken:)

Why Worry?

 • In dit filmpje wordt duidelijk gemaakt wat kreeften en stress met elkaar te maken hebben. Stress is nodig om te groeien!

Kreeften en stress

Artikelen

 • Effecten van Mindfulness in het NRC Handelsblad

Helder artikel over de effecten van Mindfulness inclusief wetenschappelijke onderbouwing. Uit onderzoek komt naar voren dat door de inzet van mindfulness de kans op een terugval in depressie gemiddeld met 44% daalt. Er ontstaat onder artsen en psychologen steeds meer erkenning dat mindfulness-meditatie een plaats moet krijgen naast andere medische behandelingen. 

Artikel effecten mindfulness NRC Handelsblad

Boeken

 • Boek 'LEEF'

Wat een prachtig boek. Laura (Maaskant) beschrijft hoe zij haar leven leeft met de wetenschap dat ze niet meer beter wordt. Ze is uitbehandeld voor een tumor. Ze beschrijft dat haar leven hierdoor zeker niet meer hetzelfde is, maar daardoor niet minder inspirerend. Ik werd op vele momenten geraakt door haar inzichten en haar relatie met het leven en de dood. Bijvoorbeeld: 'Ik heb mezelf herontdekt om het moment dat ik me overgaf. Zoeken naar jezelf heeft namelijk weinig zin, omdat je dan op zoek gaat naar iets buiten jezelf, maar je bent er al, niet eens verstopt. Gewoon hier, nu'. En: 'Alle momenten moeten geplukt worden, maar zonder het plukken van de moeilijke tijden, kan ik geen gelukkige momenten oogsten. Ik moet erdoorheen, om los te laten en bovenal om te leven. En ik leer, ieder moment weer: niemand weet wanneer ik doodga'. In één van haar laatste hoofdstukken schrijft ze, en dit kwam heel erg binnen bij mij: 'Het leven is te kort om niet te doen wat je wilt, droomt of wenst. Leef, het is al later dan je denkt'. Leef!

Voor mij een heel bijzonder boekje. Het gaat over een zieltje dat aan zijn eerste reis naar de aarde begint, hoe zijn leven op aarde verloopt en hoe het daarna weer 'terug naar huis' gaat. Het is in sprookjesvorm geschreven en het leest gemakkelijk. Wat mij raakte, is dat je gaat nadenken over je eigen levenslessen hier op aarde. En ik realiseerde me dat je de mensen in dit leven vaak niet 'zomaar' tegenkomt. Zelfs degene die je pijn of verdriet doen, doen dit om jou te helpen bij je zelf uitgekozen levensles. Aanrader! 

Naar mijn mening een boek met een duidelijke en eerlijke introductie in het boeddhisme. Vrij van wollig taalgebruik wordt het boeddhisme, of beter gezegd de leer (filosofie) van de Boeddha uitgelegd. Steve Hagen, zenpriester en -leraar, beschrijft het zenboeddhisme als methode om bevrijd te worden van menselijke verwarring en onrust. Het gaat over gewaarzijn, het in contact staan met wat er van moment tot moment gebeurt. Het laat ons zien hoe we vrij van geest kunnen worden. Al met al een duidelijk beschreven boek over een eerlijke introductie in het boeddhisme. 

Meditaties

Op verzoek van een aantal cursisten hierbij een overzicht van begeleide meditaties die ikzelf heb ingesproken, of gebruik op youtube, of die ik als tip van andere mensen doorgekregen heb. Je kunt zelf bekijken wat werkt voor jou en wat resoneert. Dat voel je vanzelf wel!

 • Tara Brach (fijne teachings & meditaties gericht op verschillende onderwerpen, waaronder gedachten, compassie , in het engels)

Bijvoorbeeld deze teaching 'Dealing with our Thoughts':

 • Jack Kornfield (Zowel teachings als guided meditations, in het engels). Bijvoorbeeld deze
 • Sam Harris (verdiepende meditaties op gebied van bewustzijn, in het engels). Bijvoorbeeld deze
 • Deoudecheng (in het nederlands). Bijvoorbeeld deze
 • Dick de Ruiter (in het nederlands). Bijvoorbeeld deze
 • Louise Hay (gericht op affirmaties, redelijk Amerikaans, in het engels). Bijvoorbeeld deze
 • Doreen Virtue (meditaties gericht op engelen, in het engels). Bijvoorbeeld deze
 • Ravi Shankar (in het engels, indiase stijl meditatie). Bijvoorbeeld deze

TEDTalk-filmpjes

 • Kort en inspirerend TEDTalk filmpje over Mindfulness en meditatie 'All it takes is 10 mindful minutes' (10 'mindful'-minuten zijn genoeg)

Wanneer was de laatste keer dat je 10 hele minuten niets deed? Niet sms'en, praten of zelfs denken? Mindfulness-deskundige Andy Puddicombe beschrijft de transformatieve kracht van het verfrissen van je geest gedurende 10 minuten per dag, gewoon door het huidige moment bewust te ervaren. (wierook of zitten in vreemde houdingen is niet nodig).  All in takes is 10 minutes a day

 • Inspirerend TEDTalk-filmpje 'The happy secret to better work' (Het geheim van geluk en beter werk)

We denken dat succes tot geluk leidt. Maar iedere keer als we een succes boeken, leggen we onze lat een tikkeltje hoger en herdefiniëren we succes. En zo duwen we geluk naar iets onbereikbaar. Maar zou het kunnen dat de volgorde niet klopt? Dat geluk juist tot succes leidt? Als onze positiviteit in het hier en nu stijgt, dan ervaart ons brein geluk en werkt het beter. In een snelle en onderhoudende Ted talk betoogt psycholoog Shawn Achor dat geluk feitelijk de inspiratiebron vormt van productiviteit.   The happy secret to better work

 • Mooi TEDTalk-filmpje over 'The Power of Vulnerability' (De Kracht van Kwetsbaarheid) 

Volgens Brene’s jarenlange studie is het aanvaarden en omarmen van je eigen kwetsbaarheid de enige echte weg naar verbinding met anderen en (zelf)erkenning. 

Ik vind het een prachtig filmpje! Het gaat over de moed van het hart om alle kanten van jezelf te onderkennen. En dat het een kracht is wanneer je je kwetsbaar kunt opstellen. Het gaat over goed genoeg zijn, het waard zijn, verbinding maken, je eigen verhaal met wie je bent en de moed om imperfect/onvolmaakt te zijn, compassie/mededogen voor jezelf hebben (voordat je het aan anderen kunt geven) en authenticiteit.

Ze zegt heel mooi: je kunt je nare emoties niet selectief verdoven zonder je andere emoties te beïnvloeden. Als we die verdoven, verdoven we ook vreugde, blijdschap, dankbaarheid, geluk. En dan voelen we ons ellendig en we zoeken naar doel en betekenis. Dan voelen we ons kwetsbaar. Brene Brown vertelt het grappig en open. Het is het meest bekeken filmpje op TED.

 Kracht van kwetsbaarheid..

Documentaires

 • Echte mannen huilen niet. Dat is de naam van de mooie documentaire waarin 3 mannen worden gevolgd die een mindfulnesstraining volgen: een grofvuilverwerker, een chauffeur uit irak met een oorlogstrauma en een overspannen geraakte leidinggevende. 

Echte mannen huilen niet