Archief van: October, 2017

 • Pleister plakken

  Pleister plakken

  We willen allemaal vrede en rust ervaren. We zijn er massaal naar op zoek. Hoe drukker en complexer onze samenleving wordt, hoe groter de wens lijkt te worden. Het liefst in quick wins. 

  In die quick-wins gaan we voorbij aan iets essentieels, iets diepers, namelijk bewustwording over hoe het überhaupt komt dat je je zo voelt. Het is een beetje pleister-plakken. De oplossingen geven misschien een tijdelijke verlichting, maar pakken de bron niet aan en zijn dus niet duurzaam. De vraag is niet of we lastige en moeilijke dingen meemaken. Dat doen we allemaal. Kun je vrede en rust verwachten als je nog regelmatig 2e pijlen op jezelf blijft afschieten? Nee. 

  De vraag voor mij is veel meer: Hoe kunnen we heilzaam reageren op de eerste pijlen die het leven op ons afschiet en waar we geen invloed op hebben? Kunnen we stoppen met pleisters plakken maar onze wond bekijken en hier heilzame en compassievolle balsem op aanbrengen?

  Comments: 1

 • Omgaan met stress & patronen in stress

  Omgaan met stress & patronen in stress

  Moeilijke dingen, onaangename ervaringen en stress horen bij het leven. De manier waarop we met moeilijke dingen en stress omgaan heeft een grote invloed op ons leven. Het is daarom interessant en leerzaam om stil te staan bij onze patronen van omgaan met stress. 

  De winst zit hem in bewustwording en er aandacht voor hebben. Op het moment dat je dit ziet gebeuren ontstaat er namelijk opeens wel een keuze. En dit is waar we met mindfulness naar kijken en hoe we weer een keuzemoment voor onszelf kunnen creëren. Bijvoorbeeld de keuze om niet helemaal meegezogen te worden in je patroon.Of de keuze om ieder geval zelf niet voor nóg meer stress te zorgen en, zoals boeddhisten dat zeggen, geen 2e pijl op jezelf afschieten. 

  Comments: 0