Archief van: 2017

 • Hello 2018!

  Hello 2018!

  Wat een jaar was 2017. Ik vond 2017 voor een 'interessant' jaar. Een intensief jaar. In de hoogste versnelling, onwijs veel gedaan en opgepakt. Terugblikkend en voelend in het nu, heb ik een aantal wensen en intenties voor 2018. 

  Comments: 0

 • Het verhaal van de gouden boeddha

  Het verhaal van de gouden boeddha

  Mindfulness is een uitnodiging om jezelf te accepteren zoals je bent, in plaats van jezelf te accepteren door iemand anders te worden. Je geeft ruimte aan jezelf om jezelf te zijn. Het verhaal van de gouden boeddha laat zien dat we onszelf in een harnas kunnen plaatsen maar ook dat je jouw authentieke zelf weer kan laten schitteren. Het gaat niet over veranderen wie je al bent, dat is onmogelijk. Het gaat meer over het loslaten van een verzonnen identiteit. Het is een uitnodiging om ruimte te maken en jezelf toe te staan te zijn wie je bent. En jezelf toestaan mens te zijn. En vanuit daar vreugde & vrede te ervaren, compassie te ervaren en verbondenheid te voelen.

  Comments: 1

 • Niet groter én niet kleiner

  Niet groter én niet kleiner

  Ik had net een korte ervaring, maar er zat weer zo veel in. Ik deel hem graag even met jullie. Het is het besef dat bewustwording en compassie zo veel vrijheid oplevert. En dat maakt me blij. Nu leven, nu zorg dragen. Voor mezelf. Voor het leven. 

  Comments: 3

 • Pleister plakken

  Pleister plakken

  We willen allemaal vrede en rust ervaren. We zijn er massaal naar op zoek. Hoe drukker en complexer onze samenleving wordt, hoe groter de wens lijkt te worden. Het liefst in quick wins. 

  In die quick-wins gaan we voorbij aan iets essentieels, iets diepers, namelijk bewustwording over hoe het überhaupt komt dat je je zo voelt. Het is een beetje pleister-plakken. De oplossingen geven misschien een tijdelijke verlichting, maar pakken de bron niet aan en zijn dus niet duurzaam. De vraag is niet of we lastige en moeilijke dingen meemaken. Dat doen we allemaal. Kun je vrede en rust verwachten als je nog regelmatig 2e pijlen op jezelf blijft afschieten? Nee. 

  De vraag voor mij is veel meer: Hoe kunnen we heilzaam reageren op de eerste pijlen die het leven op ons afschiet en waar we geen invloed op hebben? Kunnen we stoppen met pleisters plakken maar onze wond bekijken en hier heilzame en compassievolle balsem op aanbrengen?

  Comments: 1

 • Omgaan met stress & patronen in stress

  Omgaan met stress & patronen in stress

  Moeilijke dingen, onaangename ervaringen en stress horen bij het leven. De manier waarop we met moeilijke dingen en stress omgaan heeft een grote invloed op ons leven. Het is daarom interessant en leerzaam om stil te staan bij onze patronen van omgaan met stress. 

  De winst zit hem in bewustwording en er aandacht voor hebben. Op het moment dat je dit ziet gebeuren ontstaat er namelijk opeens wel een keuze. En dit is waar we met mindfulness naar kijken en hoe we weer een keuzemoment voor onszelf kunnen creëren. Bijvoorbeeld de keuze om niet helemaal meegezogen te worden in je patroon.Of de keuze om ieder geval zelf niet voor nóg meer stress te zorgen en, zoals boeddhisten dat zeggen, geen 2e pijl op jezelf afschieten. 

  Comments: 0

 • Mediteren moeilijk en zweverig? Nee joh! (incl. een krachtige 2-minuten-meditatie!)

  Mediteren moeilijk en zweverig? Nee joh! (incl. een krachtige 2-minuten-meditatie!)

  Wat is mediteren? Er heersen nogal wat vooroordelen over mediteren (zweverig, wierookstokjes-gehalte, geen gedachten meer). Allemaal niet waar. Mediteren is juist super simpel en praktisch. Én je kunt het overal doen: in de rij van de kassa, in de auto, tijdens eten, tijdens praten en zelfs op de wc. Lees hier de praktische tips en beluister de korte & krachtige 2-minuten-meditatie!

  Comments: 0

 • Dit wordt de nieuwste ontwikkeling ná mindfulness: Compassie

  Dit wordt de nieuwste ontwikkeling ná mindfulness: Compassie

  Na de inbedding van mindfulness raakt Nederland klaar voor de volgende ontwikkeling: (zelf)compassie. De compassietraining is een prachtige training. Ik denk dat compassie, net als de mindfulness nu, over een paar jaar niet meer weg te denken is en een gefundeerde plek heeft gekregen in onze samenleving. Waar mindfulness mensen 'wakker' en innerlijk vrijer maakt en je meer verbindt met jezelf, gaat de (zelf)compassietraining nog een stap verder. 

  Comments: 0

 • Ubuntu

  Ubuntu

  De laatste tijd kom ik vaak het woord 'Ubuntu' tegen. Voor het eerst in het boek Het Boel Van Vreugde (van de Dalai Lama en aartsbisschop Desmond Tutu). Daarna kwam het ergens een keer ter sprake en afgelopen zondag was ik in een strandtent die Ubuntu heette. En weet je, ik vind de betekenis zo mooi!

  Comments: 0

 • Korte waarde-meditatie

  Korte waarde-meditatie

  De vakantieperiode is voorbij, voor veel mensen begint het 'gewone' leven weer, kinderen naar school, weer eigen tijd, collega's terug van vakantie, projecten weer opgepakt. We gaan weer op volle kracht vooruit. Door het vaststellen van jouw waarde start je jouw dag en leef je jouw leven heel bewust zoals dat voor jou belangrijk is!

  Het bewust zijn van mijn waarde geeft mij zó veel ruimte, rust en meer overgave aan dat wat er is. En dit gun ik jou dit ook. Het is zo simpel en tegelijkertijd zo effectief & waardevol! Vandaar dat ik de oefening voor jou heb opgenomen als begeleide meditatie zodat je hem altijd, waar je ook bent, kunt beluisteren! Een aantal coach-kandidaten gebruikt deze meditatie al en hun feedback is dat deze oefening kort en krachtig is en echt richting geeft aan hun dag en aan hun leven!

  Comments: 2

 • Stilteretraite: the after story

  Stilteretraite: the after story

  Nou zei ik vlak voor de stilteretraite nog dat ik met compassie bij lastige emoties als angst en zorgen zou zijn? Nou ammehoela. Weerstand, dat is een beter woord. In het begin dan. Later waren er ook inzichten en ervaringen van compassie en vertrouwen. Lees hier de afterstory van mijn stilteretraite. 

  Comments: 1

Page 1 of 2 Next